Case Suomen Sokeri - vettä turbiiniöljyssä

Fluid EYE® Trend -seurantajärjestelmän käyttöönotto onnistui talon oman henkilökunnan voimin

Fluid EYE® Trend -seurantajärjestelmän käyttöönotto onnistui talon oman henkilökunnan voimin

Suomen Sokeri Oy on Kantvikissa sijaitseva perinteinen sokeritehdas, joka on perustettu jo 1918 jalostamaan suomalaisesta juurikassokerista sokeria. Suomen Sokeri Oy on osa kansainvälistä Nordzucker-konsernia.

Lähtökohta

Suomen Sokerilla Kantvikissa on käytetty Fluid Intelligencen toimittamaa öljyn suorituskyvyn etävalvontapalvelua Fluid EYE® Trendiä keväästä 2018 alkaen turbiiniöljyn valvontaan. Nordzuckerin toiminnan kausittaisen luonteen johdosta turbiinin käyttö on ajoittaista, mutta siitä huolimatta laitteiston täytyy olla käyttökunnossa jatkuvasti. Tätä turvaamassa oli aiemmin neljä kertaa vuodessa tehtävät öljyanalyysit. Reaaliaikainen valvonta hankittiin varmistamaan öljyn suorituskyvyn seuranta ja pysyvyys muuttuvissa tilanteissa.

Toimenpiteet

Reaaliaikainen valvonta hälytti vuoden 2020 alussa poikkeamista, jotka viittasivat kosteuden kertymisestä öljyyn. Tämän perusteella paikallinen kunnossapitoryhmä tarkasti potentiaaliset vuotokohteet. Paikan päällä tehdyissä tutkimuksissa ei voitu todentaa varmuudella vuotokohdetta. Samalla kuitenkin vahvistettiin, että öljyn kosteuspitoisuus oli näytteenottohetkellä kaksinkertaistunut normaalista seuraten hyvin Fluid EYE® Trendin antamaa viitettä kosteudesta.

Fluid EYE® Trendin yksinkertaistetun näkymän avulla poikkeama oli käyttäjälle selkeästi näkyvissä

Fluid EYE® Trendin yksinkertaistetun näkymän avulla poikkeama oli käyttäjälle selkeästi näkyvissä

Vaikka ongelmaa ei ole kyetty heti poistamaan, se on hallittavissa ja poikkeamaa voidaan seurata nyt reaaliaikaisesti. Paikallinen kunnossapito jatkaa ongelman juurisyyn tarkempaa selvittämistä ja voi puuttua tarvittaessa akuutteihin vikatilanteisiin.

Kunnossapidosta ja käytöstä vastaava Voimalaitospäällikkö Toni Jokela kertoo: "Fluid EYE® Trend on parantanut käytettävyyttä tuomalla suoran näkyvyyden kriittisen tärkeän turbiinin voitelu- ja säätö-öljyn kuntoon. Kuten tässä tapauksessa, tavoitteena on havaita ongelmat ajoissa ja puuttua potentiaalisiin käyttöhäiriöihin ennakoivasti.”

Verrattuna perinteiseen näytepohjaiseen seurantaan jatkuvatoiminen seuranta on kustannustehokas ja luotettava menetelmä päästä kiinni öljyjärjestelmien potentiaalisiin ongelmiin välittömästi. Näin niihin pystytään puuttumaan ennen kuin ne eskaloituvat näkyviksi, kuuluviksi tai väriseviksi ongelmiksi, korostaa Fluid Intelligence Oy:n Mikko Oksanen.

Asiakashyödyt

  • Öljyn suorituskyvyn varmistaminen kaikissa olosuhteissa

  • Potentiaalisten ongelmien havaitseminen ajoissa

  • Mahdollisuus puuttua ennakoivasti käyttöhäiriöihin

  • Ennakoitavuudesta syntyvät kustannussäästöt