Case Adven Oy Kauttuan voimalaitos - Fluid Eye® Trend mahdollistaa proaktiivisen kunnossapidon

Reaaliaikainen öljyn ja koneikon kunnonseuranta mahdollistaa proaktiivisen, ennakoivan käynninvarmistuksen, turvaa koneikon käyttövarmuuden pitkälle tulevaisuuteen ja vähentää operatiivisia käyttökustannuksia.

LÄHTÖKOHTA

Kesällä 2018 Kauttuan voimalaitoksen turbiinin voiteluöljyjärjestelmässä oli pieni vesivuoto. Vesivuoto saatiin tukittua ja vesi poistettiin öljystä. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön Fluid Intelligencen toimittama Fluid Eye® Trend -palvelu, jolla voidaan seurata öljyn käyttökuntoa jatkuvasti ja nähdä ajoissa esimerkiksi vesivuototyyppiset ongelmat. Fluid Eye® -palvelu toimii reaaliaikaisesti, joten poikkeamiin voidaan puuttua hyvin nopeasti ja potentiaaliset ongelmat voidaan ratkaista ennakoivasti sekä suunnitellusti.

Kesään 2019 tultaessa turbiinin voiteluöljyn käyttöikä oli tullut normaalin käyttöikänsä loppupuolelle. Koneikossa oli edellisellä käyttökaudella 2018-2019 ollut ongelmia, mm. kytkinjumiutumisia ja myös koneikon sisäinen epäpuhtaus oli jo merkittävä. Järjestelmässä oli käytössä tavanomaiset öljyn puhdistukseen käytetyt suodatusjärjestelmät sekä aika ajoin myös sivuvirtaan kytketyt lisäsuodattimet.

Kauttua1.jpeg

RATKAISU

Fluid Intelligence ehdotti asiakkaalle toimintamallia, jolla öljyn käyttöikää pidennetään ja käyttökunto turvataan tulevaisuudessa ilman öljynvaihtoa. Toimintamalli piti sisällään öljyn yleiseen kuntoon sekä öljyn puhtauteen liittyviä toimenpiteitä. Koska järjestelmässä oli kiinni Fluid Eye® Trend, toimenpiteiden tehoa voitiin seurata reaaliajassa ja varmistaa että tilanne on jatkuvasti hallinnassa kunnossapitotoimien aikana.

Seuraavassa huoltoseisokissa kesällä 2020 koneikko avattiin ja tutkittiin tarkemmin. Havaittiin että koneikon sisäiset öljytilat olivat puhtaampia kuin koskaan ja ongelmia tai niiden alkuja ei öljyjärjestelmästä löytynyt. Huoltoseisokki oli aikataulussa eikä ylimääräisiä töitä tarvinnut tehdä. Huoltoseisokki oli myös nopein miesmuistiin.

TULOKSET

Laboratorioanalyysissä todettiin asiakkaan öljyn käyttökunnon olevan erinomaisella tasolla eikä häpeä vertailua uuteen öljyyn koostumukseltaan ja suorituskykyarvoiltaan. Laitteiston pienet käyttöhäiriöt ovat vähentyneet. Fluid Eye® Trendin seurannassa öljyn kunnon kehitys on parantunut ja pysyy vakaasti hyvällä tasolla. Mikko Oksanen Fluid Intelligencen Asiantuntijapalveluista korostaa, että tulokset ovat ennakoituja ja vertailukelpoisia muihin vastaaviin kohteisiin.

Kustannuksiltaan öljyn kunnon valvonta Fluid Eye® Trend -palvelulla yhdistettynä proaktiiviseen ylläpitoon oikeilla työkaluilla on osoittautunut ajokaudella 2019-2020 vähintään -40-50% edullisemmaksi menetelmäksi verrattuna aikaisempaan ajokauteen.

Kauttuan voimalaitoksen käyttöpäällikkö Miikka Nurmi kommentoi: ”Ennakoivan öljyn suorituskyvyn valvonnan soveltaminen käyttöön ja sitä tukevan öljyn kunnossapidon käyttö on ollut yksinkertaista ja kustannustehokasta. Se on jättänyt aikaa keskittyä yhä paremmin pidemmän aikavälin kriittisiin tekijöihin ja on ollut kustannustehokasta!”

Asiakashyödyt

  • Mahdollistaa tarkemman huoltotoiminnan suunnittelun

  • Mahdollistaa ennakoinnin ja aikaisen puuttumisen mahdollisiin vikatilanteisiin

  • Parempi kokonaiskuva koneikon suorituskyvystä

  • Jäteöljymäärät pienenevät

  • Kokonaiskustannukset pienentyvät