Yhteistyön alku
Sibelco Nordic ja Fluid Intelligence aloittivat yhteistyön Kemiönsaaren tehtaalla vuoden 2018 lopussa ja Fluid Eye® Trend asennettiin keväällä 2019. Koska samaan aikaan tehtaalla pohdittiin voiteluainetoimittajien vaihtoa, oli asetelma otollinen yhteistyölle Fluidin tarjoamalle voiteluaineiden suorituskyvyn jatkuvalle seurannalle.
Tulokset
Koko seuranta- ja analyysijakson ajan (2019-) öljyjen käyttökunto on säilynyt erinomaisena ja jopa parantunut
Sibelco on välttynyt konerikoilta kaikissa kriittisissä laitteissa kuten kuulamyllyissä, joissa Fluidin ratkaisua on hyödynnetty
Jatkuvan öljyseurannan ja -analyysin avulla Sibelco on voinut tarkentaa öljyjen vaihtoväliä pidemmäksi. Pidempi öljyn elinkaari on tuonut myös suoria kustannussäästöjä.
Yhteistyö Sibelco Nordicin Oy:n ja Fluid Intelligence Oy:n välillä
Yleensä, kuten tässäkin tapauksessa, Fluid Eye® Trend asennetaan tuotannon kriittisimpään vaiheeseen. Suurin riski jatkuvassa tuotannossa olisi vaihdelaatikon yllättävä rikkoutuminen. Jauhatuksessa, jossa koneikoille vaarallinen kivipöly on aina läsnä, tämä on merkittävä riski.
Sibelcon tapauksessa tärkeimpiä kohteita ovat myllyt, joita tehtaalla on neljä kappaletta. Ensimmäiseksi kohteeksi valittiin hienojauhatusmylly, jota käytetään tuotannossa eniten. Kyseessä on kuulamylly (ball mill).
Kivivalmistajan toimintaympäristö on haastava öljyille
Kun jauhetaan kiviä, on ilmassa väistämättä paljon pölyä. Kivipöly ei koskaan tee hyvää öljyn ominaisuuksille ja voi aiheuttaa suuria ongelmia esimerkiksi vaihdelaatikoissa.
Kivipölyn haitallisuus, esimerkiksi kovuus, vaihtelee kivimateriaalin mukaan. Anortosiitti (anorthosite) kuluttaa koneikkoja rajallisesti, mutta kvartsi (quartz) on todellinen haaste koneikoille. Se kuluttaa osia eniten.
Voiteluöljyn suorituskyvyn heikkeneminen näkyy kuluvina osina ja lopulta konerikkoina. Eniten kivipöly rasittaa laakereita ja siipiä. Jos voiteluöljyn suorituskyky heikkenee, esimerkiksi likaantumisen johdosta, koneikko kuluu nopeammin ja riski tuotannon aikaiselle koneen rikkoutumiselle kasvaa.
Taustalla laiterikkoja
Ennen yhteistyötä Fluidin kanssa konerikkoja oli paljon enemmän. Esimerkiksi tankomyllyn vaihdelaatikko hajosi pian käyttöönoton jälkeen 2–3 kertaa. Ydinongelma liittyi nimenomaisesti öljyn suorituskykyyn.
”Öljyn laadunvalvonta olisi varmasti estänyt tämän. Kone kävi liian kuumana. Ensin paloi öljy ja sitten laakerit,” Stenström kertoo. Pienet ja yksinkertaiset asiat eskaloituvat vakavina ongelmina mutta niiden havainnointi ja myös puuttuminen on kenttäolosuhteissa monimutkaisempaa.
Jatkuva tuotanto tuo painetta
Kriittisten tuotantokoneiden valvonta on tärkeää, koska yllättävä konerikko jatkuvassa tuotannossa olisi katastrofi. Myllyn osat itsessään ovat kalliita, puhumattakaan menetetystä tuotannosta. Jatkuvassa tuotannossa menetettyä aikaa ei saa kirittyä takaisin – ja asiakkaat eivät tietysti ole tyytyväisiä.
Oma lukunsa on miehistö: Osaavien tekijöiden löytäminen tiukalla aikataululla ei myöskään ole itsestäänselvyys. Siksi korjaamisen henkilöstökustannukset nousevat, jos on kiire.
Jos arvioi yllättävän konerikon kustannusta, on esimerkiksi laakerikengän hintalappu 12.000 €. Vaihtoon menisi varmasti yli viikko. Kokonaiskustannukset olisivat arviolta noin 50.000 € ja tämän lisäksi tulee laskea menetetty tuotanto sekä mahdollinen asiakkaan karvas pettyminen.
Sibelcolle kustannussäästöä voiteluöljystä
Tanko- ja kuulamyllyjen voiteluöljyt ovat Sibelcon onneksi edullisia. Yritys on kuitenkin saanut säästöä, kun näiden öljyjen elinkaari on kasvanut merkittävästi.
Aiemmin tehtaan kunnossapito vaihtoi laakerin kiertoöljyn ja vaihdelaatikon öljyn laitteiden valmistajien kunnossapitosuositusten mukaan. Fluidin ratkaisun käyttöönoton myötä kävi selväksi, että öljyn kunto pysyi hyvänä paljon pitempään. Käytännössä Fluidin seurannalla toteutettiin tuotantovarmuutta vaarantamatta öljyn elinkaaren huomattava pidennys.
Öljyn vaihto jopa heikensi sen laatua
Robertin loman aikana öljyt vaihdettiin hänen tietämättään kunnossapito-ohjelman mukaisesti, vaikka Fluid Eye®:n näkymän mukaan vanhankin laatu oli hyvä.
Lomien jälkeen Fluid Eye® näyttikin, että uuden öljyn laatu oli aiempaa heikompi. Syykin oli selvä: Tehtaan ympäristössä kivipöly pääsee tahtomattakin lähes joka paikkaan. Todennäköisimmin kivipölyä pääsi uuteen öljyyn pumppauslaitteistosta.
Tapahtuman jälkeen öljyä seurattiin tarkemmin. Nykyisin öljyä ei tarvitse vaihtaa ennen koneen kausihuoltoa, jolloin se puretaan osiin ja öljy on tarpeen vaihtaa pakostakin.
Tulevaisuudessa tieto myös valvomoon
Nyt Fluidin hälytykset tulevat kunnossapitopäällikölle ja tehtaanjohtajalle. Tulevaisuudessa käyttöä integroidaan siten että hälytykset tulevat myös valvomoon. Silloin öljyn jatkuva seuranta tapahtuisi suoraan valvomosta.
Sibelco Nordic Oy Ab, Kemiön maasälpä
Sibelcon tehdas Kemiönsaaressa on perustettu 1960-luvulla. Silloisen Lojo Kalkverk liiketoiminta siirtyi eri omistajien kautta 1990-luvulla kansainväliselle Sibelcolle.
Kemiönsaaren tehtaassa työskentelee yhteensä 24 työntekijää. Tehtaan mineraalituotteiden vuosituotanto on yli 100.000 tonnia. Tehtaan tuotteita käyttävät mm. Suomen valimot, saniteettiposliinin tuottajat (mm. IDO) ja lasikuituteollisuus. Tuotanto on ympärivuorokautista (24/7) ja alan sesonki ajoittuu syksyihin, jolloin Venäjällä rakennetaan talvivarastoja paljon. Vesien jäätyessä tammikuussa satama ja vienti Venäjälle menevät talviunille.
Tomas Stenström aloitti vuonna 2007. Hän työskenteli kaksi vuotta kunnossapidossa ja nousi sitten tehdaspäälliköksi. Hänen vastuullaan on ollut Kemiön tehtaan jälleenrakennus ja modernisointi; tehdas oli varsin kulunut hänen aloittaessaan.
Robert Ekman on kunnossapidon esimies.