L&T Ympäristöpalvelut Kerava vähensi merkittävästi hydrauliöljyjen CO2-päästöjä yhteistyössä Fluid Intelligencen kanssa

Lassila & Tikanoja Oyj (L&T) on kiertotalouden palveluita tarjoava alansa edelläkävijä, joka tarjoaa palveluitaan kiinteistö-, ympäristö ja teollisuussektoreille. Yrityksen tehtävänä on hoitaa asiakkaidensa materiaali- ja sivuvirrat kiertoon mahdollisimman korkealla jalostusasteella. Samalla omia tuotantoprosesseja kehitetään jatkuvasti tukemaan kiertotalouden tavoitteita. Tästä hyvänä esimerkkinä on jätteenkäsittelykoneiden öljynvaihtojen huomattava vähentyminen ja CO2-päästöjen minimointi öljyjen käyttökuntoa ylläpitämällä.

L&T Ympäristöpalveluiden Keravan jäteasemalla käsitellään vuosittain iso määrä erilaisia jätteitä, joista pääosa käsitellään uusiokäyttöön. Asemalla on useita raskaita murskia ja paalauskoneita, joissa on yhteensä 3200 litraa äärimmäisen raskaassa käytössä olevia hydrauliikkaöljyjä.

Kohti merkittävää CO2-päästöjen vähentymistä

Taulukko 1. CO2e päästövertailu

Jäteasemalla havaittiin jo vuonna 2018, että öljyjen silmämääräinen kunto oli yllättävän hyvä ja öljyjen vaihdot olivat iso kustannustekijä vuosittain. Vuodesta 2019 alkaen uusia öljyjä ryhdyttiin seuraamaan tarkemmin kahdessa raskaimmassa käytössä olevassa kohteessa Fluid Intelligencen Fluid Eye® -etävalvontajärjestelmällä ja neljää muuta kohdetta perinteisillä öljyanalyyseillä.

Raskaassa käytössä olevien murskien käyttötunnit vuodessa ovat noin 1 500 tuntia. Yhdessä koneessa koneikkovalmistajan suosituksen mukaisesti keskimääräiseksi öljynvaihtomääräksi tulee kolme kertaa vuodessa (Graafi 1) ja muissa viidessä koneessa yhdeksi kerraksi vuodessa. Perinteistä toimintamallia seuraten kolme kertaa vuodessa öljyt vaihdettavan koneen vuosikulutus olisi 1 500 litraa ja muiden kerran vuodessa öljyt vaihdettavien koneiden vuosikulutus 2 700 litraa. Tämä tuottaisi jäteöljyä yhteensä 4 200 litraa vuosittain ja 16 800 litraa neljän viime vuoden seurantajaksolla.

Jäteaseman todellinen öljynkulutus on pienentynyt huomattavasti seurantajakson aikana vähentäen jäteöljyn syntyä 13 400 litralla kevääseen 2023 mennessä. Kokonaisuudessaan säästö on yli 40 tonnia CO2e (Taulukko 1). Vuositasolla lukema on tätä kirjoittaessa 10 tonnissa CO2e vuosittaisen päästön jatkaessa pienentymistään edelleen.

Graafi 1. Koneen 1 CO2e päästökehitys (vanha ja uusi malli)

Öljyn ja koneiden suorituskyky pysyy korkeana

Toteutetun neljän vuoden seurantajakson aikana on havaittu käyttökohteiden öljyjen kunnon säilyvän pienillä toimenpiteillä uuden veroisina. Yhdessä kohteessa tehtiin öljyn vaihto vertailuksi, jossa havaittiin, että öljyn vaihto ei parantanut öljyn käyttökuntoa tai suorituskykyä aikaisempaan verrattuna mitenkään.

Koneikkojen käyttövarmuus on ollut koko seurantajakson hyvällä tasolla ja seuratuissa kohteissa ei ole ollut hydrauliikan osalta käyttövarmuuteen vaikuttavia konerikkoja. Hyvä käyttövarmuus on ehdoton edellytys, koska tasaiset jätevirrat edellyttävät käsittelyprosessin luotettavaa toimintaa.

Edelläkävijän hyödyt

L&T Ympäristöpalveluiden Keravan jäteasema on todellinen edelläkävijä Suomessa resurssitehokkaan öljyn ylläpidon suhteen. Murskaimien hydrauliikkojen suorituskyky on erinomainen ja yhteistyössä Fluid Intelligencen kanssa käyttöönotetut seurantaratkaisut auttavat tekemään vain tarvittavat öljynvaihdot hyvissä ajoin tulevaisuutta ennakoiden. Tämä toimintamalli on tuonut huomattavia hyötyjä ja säästöjä.

  • CO2e-päästöt ovat vähentyneet 80% koko tarkastelussa olevan konekannan osalta

  • Koneikkojen ja öljyjen suorituskyky on pysynyt erinomaisena

  • Resurssitehokkuus on tuonut kustannussäästöjä


Pienillä toiminnallisilla muutoksilla on tuotettu selkeät hyödyt resurssien säästönä sekä CO2-päästöjen osalta. CO2-päästöjen vähentyminen lähes 80%:lla ei ole tarkoittanut kustannusten kasvua, vaan lähes yhtä suuria taloudellisia säästöjä. Samalla tuotannon käyttövarmuus on pysynyt korkealla tasolla parantaen kokonaistuottavuutta. Viimeisen neljän vuoden aikana saavutetut hyödyt ovat olleet merkittäviä ja muutos proaktiiviseen huoltostrategiaan Fluid Eye® -palvelun tukemana on ollut erittäin hyvä päätös, toteaa Lauri Repokivi, työnjohtaja, L&T:n kierrätyspalveluista.

L&T Ympäristöpalveluiden Keravan toimipisteelle syntyneet tulokset ovat odotettuja ja ovat hyvä esimerkki siitä, mitä on mahdollista saavuttaa hyvällä seurannalla ja järkevällä proaktiivisella kunnossapidolla. Taloudelliset resurssisäästöt syntyvät synergiassa ympäristöhyötyjen kanssa, mikä tekee toimista kaksi kertaa kannattavampaa, järkeilee Mikko Oksanen Fluid Intelligenceltä.

 Lue lisää Lassila & Tikanoja Oyj:stä

Lue lisää Fluid Intelligencen ratkaisuista

Öljyjen kulutuksen vähentäminen on tärkeä askel ympäristön kannalta. Perinteinen mineraaliöljy on uusiutumaton luonnonvara, joten jokainen vaihtamatta jätetty litra on ympäristöteko. Hyödyntämällä olemassa olevia investointeja resurssiviisaasti, voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä.